Min upplevelse av digital kurslitteratur


Hej alla studenter och bokentusiaster!
Mitt namn är Olivia och förra terminen fick jag möjlighet att testa digital kurslitteratur via plattformen ”Bookshelf”, något som jag tror att många inte vet att Bokab erbjuder (jag hade iallafall ingen aning). Hur har det gått för mig? Jag tänkte dela med mig av mina upplevelser så att du själv kan avgöra om du tror att det här kan vara något för dig! 
 
Digital kurslitteratur är både billigare, mer miljövänligt och lättare att bära med sig än vanlig litteratur, något som jag (som har en begränsad budget och en stor tendens att glömma rätt kursböcker hemma) verkligen uppskattat. Du kan skaffa Bookshelf på såväl dator som mobil och surfplatta så att ”glömma boken hemma” blir ett minne blott.
En av de allra största fördelarna med digital litteratur tycker jag är att böckerna blir snabbare att navigera i tack vare sökfunktionen, bildfunktionen, bokmärkesfunktionen och kommentarsfunktionen.
  • Sökfunktionen: Om jag söker på ett koncept/begrepp får jag upp alla ställen i boken där detta nämns, samt vilka kapitel dessa ställen tillhör. Klickar jag så kommer jag till rätt sida direkt.

  • Bildfunktionen: Genom att klicka på bildikonen får jag upp samtliga illustrationer som ingår i boken, filtrerat på olika kapitel. Jag klickar in mig på önskat kapitlet och tittar igenom de illustrationer och figurer som ingår för att snabbt bilda mig en övergripande uppfattning.

  • Bokmärkesfunktionen: För att navigera i kursböckerna lägger jag digitala bokmärken vid till exempel lektionsuppgifter samt facit och kan då lätt klicka mig fram och tillbaka mellan dessa sidor.

  • Kommentarsfunktionen: Jag brukar highlighta och kommentera de koncept som jag inte förstår eller tycker är extra viktiga. Dessutom brukar jag färgmarkera uppgifter som jag gjort och väljer färg beroende på om jag klarat eller inte klarat en uppgift.Ytterligare en fördel med digital litteratur är att det underlättar tentaplugget, förutsatt att du pluggat ordentligt innan tenta-p drar igång det vill säga. Det finns nämligen en Flashcardfunktion i Bookshelf! Det är superenkelt att markera ett stycke eller några meningar i din digitala lärobok och klicka "skapa flashcard", så klistras dessa meningar in direkt på "baksidan av" ett flashcard. Du kan skapa olika "högar" beroende på hur du vill gruppera dina flashcards – till exempel baserat på föreläsningar. Säg hejdå Quizlet och hej till Bookshelf som har allt-i-ett!


Sammanfattningsvis är digital kurslitteratur absolut något jag skulle rekommendera alla att testa eftersom det både är billigare, bekvämare och erbjuder många genvägar. Bokabs personal är både trevlig och kunnig så släng iväg ett mail eller hör av dig till dem så kommer de att hjälpa dig med allt du behöver veta.
 
Lycka till med era fortsatta studier, i eller utanför den digitala bubblan.
/Olivia